CONTACT/OFFERTE Projecten Aktiviteiten Diensten HOME

Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

Met zonnepanelen wordt u uw eigen energieleverancier. Via uw omvormer gaat u groene stroom leveren aan het elektriciteitsnet. Uw zonnepanelen aansluiten op de meterkast dient op de juiste manier te gebeuren.

Als uw omvormer meer dan 2,25A aan stroom levert aan het net, dan moeten we de zonnepanelen aansluiten op een vrije groep in de meterkast. U mag tot 3 zonnepanelen aansluiten op een verbruiksgroep of stopcontact. Plaatst u meer dan 3 zonnepanelen, dan moeten we een kabel leggen naar een groepenkast en daar aansluiten op een vrije groep.

Waarom een vrije groep?
Er mogen geen verbruikers zitten tussen de omvormer en de meterkast. Hier zijn meerdere redenen voor.


Alle kabels in uw woning zijn standaard berekend op 16A (2,5 mm2). Stel dat er een wasmachine en een droger tussen de omvormer en de meterkast zijn aangesloten. Als deze beide aan staan dan kan er teveel stroom over de kabel gaan lopen. Hierdoor ontstaat brandgevaar

In het geval van kortsluiting gaat alle beschikbare stroom naar het punt waar de kortsluiting plaatsvindt. Ook in deze situatie wordt de kabel te zwaar belast en kan zelfs smelten of vlam vatten.

Via een groepenkast wordt de omvormer aangesloten op een vrije groep, zonder tussenkomst van verbruikers. Alle apparaten en kabels zijn op deze manier goed beveiligd tegen overbelasting. Het extra groepenkastje dat u in onderstaand overzicht ziet is niet nodig, als u de omvormer rechtstreeks op uw groepenkast aansluit. Zolang er maar geen verbruikers tussen zitten.

Aardlekschakelaar

Wij adviseren om geen aardlekschakelaar toe te passen bij zonnepanelen. Een standaard installatieautomaat (B) is voldoende. Een aardlekschakelaar is alleen verplicht als er stopcontacten achter de betreffende groep zitten. Bij zonnepanelen is dit niet het geval. De omvormer is immers met een vaste kabel aangesloten op de vrije groep. Een aardlekschakelaar is vaak gevoelig voor de lekstroom die een omvormer geeft. Als de aardlekschakelaar inschakelt valt de wisselspanning uit en valt de omvormer uit.

AC en DC schakelaar

De omvormer dient in de ruimte waar de omvormer hangt, zowel aan de gelijkstroomkant (zonnepanelen) als aan de wisselstroomkant (stroomnet) spanningsvrij gemaakt te kunnen worden. Onze omvormers worden standaard geleverd met een interne DC schakelaar (lastscheider). De omvormer wordt aan de AC kant aangesloten op  het stroomnet met een AC Kabel. Direct naast de omvormer wordt een werkschakelaar geplaatst om de wisselstroom uit te zetten.


ZONNECOLECTOREN